top of page

Psychosomatische symptomen kunnen zich bij iedereen in elke levensfase voordoen.   
De oorzaak zijn omstandigheden of situaties in iemands leven die de draaglast en de draagkracht van diegene uit balans brengen.

Dat kan zich uiten in onrust, afwezig gevoel, minder concentratie, slecht slapen, druk op de borst en het gevoel niet goed door te kunnen ademen. 
Vaak zijn dergelijke periodes van korte duur. Herstel treed op als de belasting (b.v. taken op het werk) vermindert en/of de belastbaarheid verbetert (b.v. voldoende slaapuren en regelmatig bewegen). 

Zijn draaglast en draagkracht over langere tijd uit evenwicht, dan reageert ons stress systeem erop en kunnen de symptomen toenemen en vaker optreden, ook in situaties die iemand normaal gesproken goed aan zou kunnen. 
Hoe snel en in welke mate het stress systeem reageert is afhankelijk van iemands persoonlijkheid, van wat iemand heeft meegemaakt en welke oorzaak het stress systeem aanwakkert.   

Een psychosomatisch therapeut werkt met jou samen om de balans te herstellen. In een (intake) gesprek verhelderen wij wat de in standhoudende factoren zijn, een te grote belasting of een te lage belastbaarheid. 

                                       Lees verder bij 'Behandelmethoden'. 

 

bottom of page